Radiatorsleutel Loodgietersantwerpen

Lucht in radiator? Gebruik het ontluchtingskraantje!

Hoort u constant een tikkend geluid uit uw verwarming komen? Of worden één of meerdere radiatoren slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer warm? Dan kan dit duiden op lucht in uw verwarmingsinstallatie. Een vervelend probleem, want hierdoor kan het behoorlijk koud zijn in de betreffende ruimte. Daarom zit niemand te wachten op lucht in de installatie. Om de verwarming weer aan de praat te krijgen, moet u deze ontluchten. Maar hoe doet u dit? Met behulp van het ontluchtingskraantje!

Waar zit het ontluchtingskraantje?

Ondanks dat iedere radiator beschikt over een ontluchtingskraantje, weet lang niet iedereen deze te vinden. Op zich ook logisch natuurlijk wanneer u niet weet hoe deze eruit ziet. Indien het kraantje bovenop de verwarming zit, valt deze direct op. Hij is in dat geval dan ook niet lastig te vinden. Het ontluchtingskraantje zit echter niet bij iedere radiator aan de bovenkant. In sommige gevallen vindt u het kraantje namelijk aan één van de zijkanten. Hij kan zowel boven- als onderaan één van beide zijkanten zitten. Hoe u het kraantje herkent? Aan een omhulsel met daarin een stalen pennetje. Dit pennetje kunt u doorgaans alleen bedienen met een ontluchtingssleutel.

Hoe werkt ontluchten van uw radiator?

Heeft u lucht in uw radiator zitten? Gebruik dan een kraantje om dit uit de radiator te laten lopen. Begin nooit direct met de ontluchtingssleutel aan het ontluchtingskraantje te draaien. Open alle radiatorknoppen eerst volledig en stel de thermostaat in op 25 graden. Wacht tien minuten alvorens u de thermostaat terugdraait. Doe dit naar een dusdanig lage temperatuur dat uw ketel niet meer aanslaat. Sluit nu alle radiatoren één voor één af. Leg een handdoek onder het ontluchtingskraantje en plaats de sleutel erop. Draai voorzichtig en wacht net zo lang tot alle lucht eruit is gelopen. Hoe u weet of alle lucht eruit is? Wanneer er water uit het kraantje stroomt. Loop al uw radiatoren zo stap voor stap langs. Begin altijd op de laagste etage van uw woning en ga steeds een verdieping hoger.

Loodgieter inschakelen

Het ontluchten van uw radiatoren is niet bepaald lastig. Toch kan het voorkomen dat een radiator na ontluchting gebreken blijft vertonen. Schakel in dat geval een loodgieter in. Hij weet namelijk precies wat hij in zo’n situatie moet doen. Lijkt het u überhaupt niet verstandig om zelf uw verwarmingssysteem te ontluchten? Dan kunt u ook deze klus uitbesteden aan een loodgieter. Dit kost weliswaar geld, maar zo bent u wel verzekerd van een luchtvrije verwarmingsinstallatie!

Advies over het aanleggen van een afvoer op het balkon

Bij de aanbouw van een balkon aan uw woning, is het belangrijk om na te denken over de manier waarop het water wordt afgevoerd. U kunt bijvoorbeeld voor een balkon met een houten vlonder kiezen, waarbij het water onder de vlonder wordt opgevangen. Wanneer het water vervolgens niet correct wordt afgevoerd, kan dit voor een ernstige waterschade aan de houten vlonder zorgen. Ook zonder vlonder is het belangrijk om vocht af te voeren, om schade aan uw woning of balkon tegen te gaan.

 

Onze loodgieters hebben een ruime ervaring in het aanleggen van de afvoer op balkons, waardoor we u graag van passend advies voorzien. Heeft u enig idee welke mogelijkheden er tegenwoordig worden aangeboden om hemelwater af te voeren van uw balkon?

 

Verschillende soorten en modellen balkons

Balkons worden in tal van verschillende soorten en modellen aan woningen aangebouwd. Denk aan een balkon met een betonnen ondergrond en een balustrade van metaal, een balkon met een houten vlonder, enzovoorts. Daarbij is iedere situatie uniek! Bij het ene balkon zit er onder het balkon een tweede balkon, bij het andere balkon vindt men hieronder een stukje tuin. Dit kan bepalend zijn bij het afwegen van de verschillende mogelijkheden, om het hemelwater af te voeren van uw balkon.

 

Overleg met de eigenaar van uw pand

Wanneer u een appartement huurt of eerder gekocht hebt, is het balkon geen eigendom van u. Bij een appartement koopt u namelijk het appartementsrecht, maar wordt u nooit de eigenaar van het appartement zelf. Dit betekent dat u rekening dient te houden met de andere bewoners in het appartementencomplex en samen dient te beslissen over de afvoer van water van balkons. Onze loodgieters kunnen een plan voor u opstellen, die u aan uw medebewoners kunt overhandigen om ze overtuigen van een nieuwe afvoer voor het balkon in uw appartement.

Vocht in huis bestrijden

Water lijkt zo’n onschuldige vloeistof. We gebruiken het immers om onszelf en ons huis schoon te maken. Toch kan te veel vocht in huis ook voor problemen zorgen. Uw huis zal hierdoor niet schoner, maar juist viezer worden. Dit komt omdat schimmels, zwammen en ongedierte dol zijn op vochtige omstandigheden. De kans is hierdoor groot dat u hiermee te maken krijgt als de luchtvochtigheid in uw huis te hoog is. De organismen zijn onhygiënisch en kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid. Hier heeft u dan ook liever niet mee te maken. Dit kan voorkomen worden door vocht bestrijden in huis.

Waar komt het water vandaan?

Water in huis moet zo goed mogelijk gecontroleerd worden. Dit wil zeggen dat water uit de kraan komt, wanneer u deze opendraait, en dat het ook weer afgevoerd wordt door de afvoer. Als er een te veel aan vocht in huis is, dan moet u zich afvragen waar het water vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld komen door stoomdampen die vrijkomen van het hete water uit de douche of tijdens het koken in de keuken. Het kan echter ook zijn dat u in huis last heeft van een lekkage. Het dak kan bijvoorbeeld lekken, maar ook de muren kunnen water doorlaten tijdens een hevige regenbui.

Verschillende manieren van vocht bestrijden

Vocht bestrijden in huis kan op verschillende manieren gedaan worden. Welke methode uw probleem kan oplossen is afhankelijk van waar het te veel aan water vandaan komt. Een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt door stoomdampen, kan vaak simpel opgelost worden door de kamer goed te ventileren. Indien het water door het dak of de muren heen komt lekken, dan moet de lekkage gedicht worden. Als u hulp nodig heeft bij het vocht bestrijden, dan kunt u hier professionals voor inhuren die gespecialiseerd zijn in vochtbestrijding.