Tijdens het tanden poetsen valt het nog niet zo op, maar wanneer je de kraan open doet en het water niet wegloopt, weet je hoe laat het is. Een verstopte wastafelafvoer is alles behalve prettig. Naast de vieze luchtjes waar dit probleem vaak gepaard gaat, is het vies en onprettig om jezelf te moeten verzorgen aan een wastafel waarvan het water niet wegloopt. De oorzaak van dit probleem is vaak simpel aangezien er van alles door afvoerputjes spoelt. Een dopje van de tandpasta, een oorbel die ongelukkig valt of kalkresten die zich nestelen in de wanden van de afvoer. Gelukkig kunnen veel van deze problemen snel opgelost worden.
Check, check, double-check
Onder de afvoer van de wastafel bevindt zich een sifon. Een sifon verzamelt voorwerpen en vuil en door deze los te maken en schoon te maken, kun je controleren of iets de afvoer verstopt. Daarnaast kun je vaak het zeefje in de gootsteen losschroeven om te kijken of zich daar voorwerpen of opgehoopt vuil bevinden. Als je in de leiding kijkt met een lampje, kun je vaak zien of er grote voorwerpen of vuil in de afvoer zit. Mocht dit het geval zijn, kun je met een langwerpig voorwerp (bijvoorbeeld een kledinghanger) in de leiding gaan om dit los te wrikken. Met een rubberen ontstopper kun je hardnekkig vuil los zuigen.
Een uitgebreide reiniging
Na bovenstaande handelingen, is het verstandig de afvoer grondig te reinigen. Los soda en azijn op in kokend water en giet dit mengsel in de afvoer. Sluit deze vervolgens goed af en laat het mengsel een half uur zijn werk doen. Vervolgens spoel je de afvoer goed door met kokend water. Het is verstandig om deze behandeling periodiek te herhalen om verstoppingproblemen voor te blijven. Mochten de problemen aan houden, dan raden wij aan een loodgieter in te schakelen.

Call Now Button