Op het moment dat de wc verstopt zit, kan dit nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de stank die rond het toilet komt te hangen. Het ventileren van de ruimte is vaak niet voldoende om de stank te doen laten verdwijnen. Naast de stank die als gevolg van de verstopping ontstaat, zal het toilet niet langer te gebruiken zijn bij een verstopping. Het water spoelt niet meer weg, waardoor de toiletpot uiteindelijk zal overstromen. Op deze pagina geven we u tips om een verstopping van het toilet te verhelpen en dit in de toekomst te voorkomen.

9 tips om te ontstoppen als de wc verstopt zit

Een wc die verstopt zit kan op verschillende manieren ontstopt worden. Houd er rekening mee, dat de oorzaak van een verstopt toilet niet per definitie de wc is. Er zou ook elders in huis een verstopping ontstaan kunnen zijn, die ertoe leidt dat het water in het toilet niet goed wegspoelt.

Tip 1: neem een aantal emmers water en spoel deze door het toilet, wanneer het water minder makkelijk weg lijkt te stromen. Bij een serieuze verstopping heeft dit geen effect en loopt u zelfs het risico dat de wc overstroomt. Een beginnende verstopping in de wc is op deze wijze echter wel te verhelpen.

Tip 2: maak gebruik van rubberen handschoenen om een verstopping onder de wc te verhelpen. Let op, deze methode werkt alleen wanneer de verstopping zich rond de aansluiting op de afvoer bevindt. Denk hierbij aan een closetrol die uw kind in het toilet gegooid heeft.

Tip 3: giet een paar flinke scheuten afwasmiddel in de toiletpot, of maak gebruik van soda. Bij het gebruik van soda is het belangrijk zeker vier of vijf grote eetlepels in de toiletpot te strooien. Schenk vervolgens heet water het toilet in, waarbij u dit van circa één tot anderhalve meter doet. Op deze manier komt er enige druk op de afvoer te staan, wat helpt een verstopping op te lossen.

Tip 4: zorg voor een stuk ijzerdraad, bijvoorbeeld van een oude kleerhanger, en beweeg deze door de afvoer van de verstopte wc. Door het ijzerdraad te bewegen, kunt u proberen restafval dat zich heeft opgehoopt los te wrikken.

Tip 5: in plaats van een ijzeren draad, zoals de kleerhanger, kunt u ook een trekveer gebruiken om het afval in de afvoer los te trekken. Duw de trekveer door de afvoer en beweeg deze vervolgens over een afstand van circa vijf centimeter op een rustige manier heen en weer.

Tip 6: sommige stofzuigers zijn waterbestendig. Gebruik zo’n model stofzuiger om het opgehoopte afval uit de afvoer op te kunnen zuigen. Net als bij een aantal eerder beschreven ontstoppingsmethoden, werkt dit alleen wanneer de oorzaak van de verstopping zich rond de hals van het toilet bevindt.

Tip 7: koop een ontstoppingsmiddel in de super- of bouwmarkt. Houd er hierbij rekening mee dat deze ontstoppingsmiddelen bijzonder chemisch zijn en daarmee slecht voor het milieu. Kijk daarbij goed op uw toiletpot bestand is tegen de stoffen die in het ontstoppingsmiddel zitten. U wilt schade aan zowel de wc als de aangesloten afvoerleidingen voorkomen.

WC verstopt

Tip 8: gebruik een traditionele ontstopper. Met een ontstopper is het mogelijk om de druk op de afvoerleiding onder het toilet te verhogen. Op deze manier trekt u het afval dat aan de wand van de afvoer kleeft als het ware los. Spoel de afvoer na het gebruik van een dergelijke ontstopper goed door. Zo weet u zeker, dat het afval wegspoelt naar de centrale riolering onder uw woning.

Tip 9: schakel een loodgieter in om u te helpen bij het ontstoppen van een verstopte wc. Een loodgieter beschikt over een zeer krachtige hogedrukspuit, waarmee de afvoerleiding schoon kan worden gespoten. Ook diverse andere hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een klein haakje of een camera, komen van pas bij het verhelpen van verstopt toilet.

3 tips om een verstopt toilet te voorkomen

Nog beter dan het verhelpen van een verstopping in de afvoer onder het toilet, is het voorkomen van een dergelijke verstopping. Onderstaand vindt u drie handige tips, die hierbij goed van pas kunnen komen!

Tip 1: zet altijd een prullenbak in het toilet of de badkamer. Op deze manier voorkomt u dat gezinsleden of bijvoorbeeld gasten hun maandverband, tampon of bijvoorbeeld een lege closetrol in het toilet gooien. De afvoer is niet groot genoeg om dergelijke proppen af te kunnen voeren naar de centrale riolering.

Tip 2: laat de afvoer onder het toilet regelmatig preventief doorspuiten door een loodgieter in de buurt. Op deze manier worden beginnende verstoppingen in een vroeg stadium geneutraliseerd. Waarmee een serieuze verstopping in het toilet voorkomen kan worden. U kunt de afvoer eventueel zelf preventief ontstoppen met een traditionele ontstopper, of door regelmatig een paar emmers water door de afvoer te gieten.

Tip 3: probeer het gebruik van toiletpapier te minimaliseren! Hierbij geldt hetzelfde als voor het doorspoelen van maandverband of bijvoorbeeld tampons. De kans dat delen van dergelijke proppen toiletpapier ergens in de afvoer blijven hangen is relatief groot. Het vormt het begin van een verstopping. Het is niet voor niets, dat er in veel Zuid-Europese landen prullenbakjes of mandjes in het toilet staan, waar u uw toiletpapier in achter kunt laten.

Hulp bij het oplossen van een verstopte wc

Heeft u momenteel te maken met een wc die verstopt zit? Schakel de hulp van onze loodgieter in Antwerpen in, om u te laten helpen bij het oplossen hiervan. Onze loodgieter staat niet alleen tijdens kantoortijden voor u klaar. U kunt ook in het weekend en zelfs op de late avond rekenen op onze hulp, wanneer u voor onze spoedservice kiest! Het voorkomt dat u lang met de verstopping in uw woning blijft zitten. Onze loodgieter spuit de afvoer onder een hoge druk voor u door en beschikt over diverse andere hulpmiddelen die kunnen worden ingezet als het doorspuiten van de afvoer niet voldoende blijkt te zijn. Waar in huis zit u met een wc die verstopt zit?