Normaal gesproken hebben loodgieters het in juli en augustus relatief rustig, waarbij een loodgieter zich met name focust op nieuw-, aan- of verbouwwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het leggen of verleggen van leidingen, het plaatsen van nieuw sanitair in woningen of het aansluiten van een cv-ketel op de radiatoren in huis. Dit jaar is dit echter anders! In de afgelopen maanden viel er meer neerslag dan in dezelfde maanden van alle voorgaande jaren in deze eeuw. Dit betekende voor loodgieter Antwerpen een uiterst drukke periode, waarin het doorspuiten van de afvoer, het verhelpen van lekkages en het vervangen van leidingen bijna dagelijkse kost werd voor loodgieters.
Met de neerslag en bijbehorende problemen werd des te meer aangetoond dat het erg belangrijk is om de hulp van een loodgieter tijdig in te schakelen. Bij een grote hoeveelheid neerslag kan de afvoer van uw woning het water niet op tijd afvoeren, waardoor de afvoer overstroomt. Dit gaat sneller als de afvoer niet schoon is en beginnende verstoppingen bevat. Weet u hoe beginnende verstoppingen in de afvoer ontstaan en hoe u deze kunt vermijden? Loodgieter Antwerpen kan uw afvoer eens per jaar doorspuiten om de kans op een overstroming van de afvoer te verkleinen.
Ook de nieuwsbronnen ontkwamen niet aan het vermelden van deze loodgietersdrukte. Door het noodweer kwam onder andere loodgieter Antwerpen mankracht te kort om alle problemen te verhelpen. Hierdoor kwamen er diverse mensen in de problemen. Volgens een woordvoerder van Uneto-VNI waren er veel lekkages, omhoog borrelende toiletten en ondergelopen kelders.
 

Schade aan muren en plafonds in huis

Een overstroomde afvoer kan behoorlijke gevolgen voor uw woning hebben. Wanneer de neerslag niet tijdig kan worden afgevoerd zal het water buiten uw afvoer komen te staan, waarbij het vocht onder meer in uw muren kan trekken. Hoewel u dit niet verwacht, zijn veel buitenmuren van woningen niet geïmpregneerd. Dit betekent dat er geen waterafstotende laag over uw buitenmuur zit, wat het voor vocht mogelijk maakt om in uw muur te trekken.
Wanneer u denkt dat dit geen gevolgen heeft voor de binnenzijde van uw woning, dan heeft u het mis! Het vocht trekt via het isolatiemateriaal in uw muur ook naar de binnenzijde van uw woning, wat u vaak terugziet in de vorm van schimmelplekken op muren en plafonds. Dergelijke schimmelplekken zijn erg lastig te verhelpen, omdat het alleen al enkele maanden zal duren voordat het vocht weer uit uw muren getrokken is. Pas daarna kunt u de muren zelf herstellen, door deze opnieuw te stuken of te behangen.
Niet alleen kan het vocht in uw muren trekken, vocht trekt ook makkelijk in het houtwerk binnen uw woning. Wanneer het vocht eenmaal in het houtwerk getrokken is ontstaan rottende plekken, waarbij het verrotte hout vaak volledig moet worden vervangen.
Ook in Antwerpen was het raak, het noodweer heeft veel gebieden getroffen. Voor de loodgieter in Antwerpen bleef dit dus niet onopgemerkt. Hiernaast is een video te zien van het noodweer in Aarschot dat dichtbij Antwerpen ligt.

 

Hoe ontstaat een overstroomde afvoer?

Het is vanzelfsprekend niet per definitie zo dat een afvoer overstroomt bij een grote hoeveelheid neerslag, zoals in de afgelopen maanden het geval was. Wanneer u de afvoer door het jaar heen goed heeft onderhouden zal de afvoer de grote hoeveelheid neerslag vaak goed af kunnen voeren. De kans op de eerder beschreven waterschade is daardoor zeer gering. Volgens loodgieter Antwerpen onderhouden veel woningbezitters hun afvoer echter niet of nauwelijks, waardoor er al snel beginnende verstoppingen kunnen ontstaan.
Deze beginnende verstoppingen zorgen ervoor dat de afvoercapaciteit van een afvoer sterk verminderd wordt. Dit geldt niet alleen voor de afvoer onder uw toilet, bij de douche of in uw keuken, maar ook voor de regenpijp buiten de deur. “Veel woningbezitters hebben geen kapje of filter over hun regenpijpen, waardoor kleine takjes of bladeren bij een hevige regenbui of harde wind eenvoudig door het water kunnen worden meegevoerd naar de afvoer onder de regenpijp.”, aldus de loodgieter uit Antwerpen. Eenmaal in de afvoer is het voor de waterstroom niet mogelijk om al deze bladeren en takjes mee te voeren, waardoor deze gedeeltelijk naar de bodem van de afvoer zakken. Dit vormt het begin van een verstopping in de afvoer.
Bij een nieuwe regenbui kan er minder water worden afgevoerd, omdat een deel van het water door de (beginnende) verstopping zal worden tegengehouden. Het water komt nu aan de bovenzijde uit de regenpijp, waarbij het via uw muren naar beneden stroomt. Een muur die geïmpregneerd is zal een deel van het vocht opnemen, waardoor waterschade ontstaat. Het impregneren van een muur is niet voldoende om waterschade in de toekomst tegen te gaan. Beter is het om de afvoer goed te onderhouden, zodat deze minder snel zal overstromen bij een maand met veel regen.
 

Een overstroomde afvoer tegengaan

Het is relatief eenvoudig om de kans op het overstromen van uw afvoer tegen te gaan, zodat waterschade bij een volgende hevige regenbui voorkomen kan worden. Allereerst is het sterk aan te raden om uw muur te impregneren, als dit nog niet gedaan is. Met het impregneren van uw muur geeft u de muur een waterafstotende laag, wat de kans op waterschade en lekkages verkleint. Het laten impregneren van uw muur kunt u het beste door een gespecialiseerde timmerman laten doen, zodat u ervan verzekerd bent dat de kans op nieuwe waterschade minimaal is.
Een simpelere manier om de kans op het overstromen van de afvoer te verkleinen is het plaatsen van een kapje of een filter over de regenpijp. Bij vrijwel iedere bouw- of hobbywinkel kunt u dergelijke kapjes kopen. Deze kapjes laten het water door, maar houden takjes en bladeren zo goed mogelijk tegen. Vergelijk het met een filter wat u in de gootsteen van uw keuken gebruikt om restafval op te vangen. Het is bij een filter erg belangrijk om deze eens in de zoveel tijd schoon te maken, om te voorkomen dat bladeren in het filter de doorstroom van het water verhinderen.U kunt hierover informatie vergaren bij de loodgieter in Antwerpen.
Een derde stap die u zelf kunt zetten is het inschakelen van een loodgieter uit Antwerpen om de afvoer eens per (half) jaar door te laten spuiten. Tijdens het doorspuiten van uw afvoer worden beginnende verstoppingen letterlijk voor u opgelost. Een loodgieter spuit de afvoer namelijk onder een grote druk voor u door. De druk zorgt ervoor dat bladeren, takjes en ander restafval worden meegevoerd naar het riool, waardoor de afvoer weer schoon is.
 

Stroomt uw afvoer over? Schakel loodgieter Antwerpen in!

Heeft u regelmatig te maken met een overstroming van de afvoer tijdens een hevige regenbui? Wees een nieuwe maand met veel regen voor en schakel de hulp van de loodgieter in Antwerpen in! Zo voorkomt u een grotere waterschade aan uw muur, plafond of het houtwerk van uw woning.

Call Now Button