Hoort u constant een tikkend geluid uit uw verwarming komen? Of worden één of meerdere radiatoren slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer warm? Dan kan dit duiden op lucht in uw verwarmingsinstallatie. Een vervelend probleem, want hierdoor kan het behoorlijk koud zijn in de betreffende ruimte. Daarom zit niemand te wachten op lucht in de installatie. Om de verwarming weer aan de praat te krijgen, moet u deze ontluchten. Maar hoe doet u dit? Met behulp van het ontluchtingskraantje!

Waar zit het ontluchtingskraantje?

Ondanks dat iedere radiator beschikt over een ontluchtingskraantje, weet lang niet iedereen deze te vinden. Op zich ook logisch natuurlijk wanneer u niet weet hoe deze eruit ziet. Indien het kraantje bovenop de verwarming zit, valt deze direct op. Hij is in dat geval dan ook niet lastig te vinden. Het ontluchtingskraantje zit echter niet bij iedere radiator aan de bovenkant. In sommige gevallen vindt u het kraantje namelijk aan één van de zijkanten. Hij kan zowel boven- als onderaan één van beide zijkanten zitten. Hoe u het kraantje herkent? Aan een omhulsel met daarin een stalen pennetje. Dit pennetje kunt u doorgaans alleen bedienen met een ontluchtingssleutel.

Hoe werkt ontluchten van uw radiator?

Heeft u lucht in uw radiator zitten? Gebruik dan een kraantje om dit uit de radiator te laten lopen. Begin nooit direct met de ontluchtingssleutel aan het ontluchtingskraantje te draaien. Open alle radiatorknoppen eerst volledig en stel de thermostaat in op 25 graden. Wacht tien minuten alvorens u de thermostaat terugdraait. Doe dit naar een dusdanig lage temperatuur dat uw ketel niet meer aanslaat. Sluit nu alle radiatoren één voor één af. Leg een handdoek onder het ontluchtingskraantje en plaats de sleutel erop. Draai voorzichtig en wacht net zo lang tot alle lucht eruit is gelopen. Hoe u weet of alle lucht eruit is? Wanneer er water uit het kraantje stroomt. Loop al uw radiatoren zo stap voor stap langs. Begin altijd op de laagste etage van uw woning en ga steeds een verdieping hoger.

Loodgieter inschakelen

Het ontluchten van uw radiatoren is niet bepaald lastig. Toch kan het voorkomen dat een radiator na ontluchting gebreken blijft vertonen. Schakel in dat geval een loodgieter in. Hij weet namelijk precies wat hij in zo’n situatie moet doen. Lijkt het u überhaupt niet verstandig om zelf uw verwarmingssysteem te ontluchten? Dan kunt u ook deze klus uitbesteden aan een loodgieter. Dit kost weliswaar geld, maar zo bent u wel verzekerd van een luchtvrije verwarmingsinstallatie!

Call Now Button