Functioneel of design?

Weet je wat voor radiatoren je nodig hebt? Dan kun je deze gaan uitzoeken. Dat lijkt je misschien een makkelijk klusje, maar de keuze is ruim en wordt daardoor niet minder eenvoudig. Je kunt kiezen voor een functionele radiator, voor bijvoorbeeld in de badkamer. Op een handdoekradiator kun je namelijk heel makkelijk een handdoek te drogen hangen. Deze is voorzien van buizen in de breedte en daar past goed een handdoek overheen. Er zijn ook radiatoren die uit een gehele plaat bestaan, deze geven veel warmte af aan het vertrek.

Vroeger en nu

In vroegere tijden, toen de centrale verwarming nog maar net geïntroduceerd was, bestonden er radiatoren met enkele en dubbele verwarmingsplaten. Als je een groter vertrek wilde verwarmen, was het verstandig om een radiator te nemen die uit meer platen bestond. Dat geldt natuurlijk tegenwoordig ook nog, maar de huidige radiatoren zien er toch wel wat anders uit. De eerste modellen leken echt uit losse platen te bestaan, waar tussenin het stof zich prima kon ophopen. Bovendien waren de radiatoren aan de bovenzijde en de zijkanten niet extra afgewerkt, waardoor er best scherpe randen aan konden zitten. Deze radiatoren zijn nog altijd verkrijgbaar maar de meeste zijn voorzien van een bovenkant en de zijkant is dichtgemaakt zodat er niks tussen kan komen maar er ook geen warmte verloren gaat.

Designradiatoren

Naast de bekende modellen kun je ook kiezen uit zogenaamde designradiatoren. Deze heb je in zowel verticale als horizontale uitvoeringen. Bij zowel de horizontale als de verticale variant heb je keuze uit een compleet paneel of eentje dat uit delen bestaat. De genoemde handdoek variant is horizontaal. Als je geen vloerverwarming in huis hebt, maar wel een schuifpui, dan kun je daar geen gewone radiator neerhangen, want dan staat deze voor de deur en kun je deze niet meer openen om er doorheen naar buiten te kunnen. Hiervoor zijn speciale radiatoren gemaakt, die je in een zogenaamde convectorput laat zakken. Bij deze radiatoren zitten schotten waar de leidingen langs lopen en de warmte langs de schotten omhoog komt.

Call Now Button