Voor mensen die niet dagelijks met daken werken is het moeilijk om te beoordelen wanneer het tijd is om een dak te vervangen. Wel is het van groot belang dat een dakrenovatie nooit lang uitgesteld wordt wanneer de noodzaak hiertoe is. Wanneer de dakbedekking namelijk niet goed meer functioneert dan kan dit de dakconstructie aantasten met hoge reparatiekosten als gevolg. Dakbedekking zorgt ervoor dat het dak waterdicht blijft. Ontstaat er een lekkage aan het dak dan kan dit soms plaatselijk gerepareerd worden. Heeft de dakbedekking echter het einde van de levensduur bereikt dan is het tijd om uw dak te vervangen.

Levensduur van dakbedekking

De levensduur van een dak is afhankelijk van de soort dakbedekking dat gebruikt is en ook het type dak is van belang. Alle soorten dakbedekkingen hebben verschillende levensduren. De soorten dakbedekking die op platte daken wordt gebruikt heeft vaak een minder lange levensduur dan de dakbedekking van een schuin of hellend dak. Op een plat dak wordt vaak bitumen, EPDM of PVC gebruikt. Ook een groendak is een optie op platte daken. Op hellende daken zien we het vaakst dakpannen. Echter ook een leien of riet dak is een optie op een dak dat schuin afloopt. De beperkte levensduur van dakbedekking voor platte daken heeft te maken met het soort materiaal, maar ook is de levensduur korter omdat een plat dak te maken krijgt met stilstaand water en het continu blootgesteld worden aan de zon.

Beoordelen of een dak aan vervanging toe is

Beoordelen of een dak aan vervanging toe is of dat een reparatie van de dakbedekking voldoende is kan een leek op dit gebied maar moeilijk zelf beoordelen. Uiteraard kan een verschoven dakpan of een klein scheurtje in de dakbedekking van een plat dak makkelijk gerepareerd worden. Wanneer de problemen echter groter zijn dan kunt u de beslissing of het tijd is voor een dakrenovatie het beste aan een professional overlaten. Laat bijtijds de staat van uw dak beoordelen en luister naar het advies dat u krijgt. Wacht niet totdat er lekkages ontstaan. Deze worden namelijk vaak pas in een laat stadium opgemerkt en kunnen in die tijd grote schade aanrichten aan de constructie van het dak.

Besparen op kosten dakbedekking vervangen

Het vervangen van een complete dakbedekking zal geen kleine investering zijn. Toch bespaart u met het tijdig vervangen van uw dak grotere kosten uit die een lekkend dak als gevolg zouden kunnen hebben. Door de grootte van de investering loont het echter wel de moeite om te bekijken hoe er geld bespaard kan worden op de vervanging van het dak. Een idee is bijvoorbeeld om de dakrenovatie tegelijk met de buren uit te laten voeren zodat de kosten gedeeld kunnen worden. Ook kan het geen kwaad om navraag te doen bij de gemeente of er gebruik van subsidie gemaakt kan worden wanneer meteen een betere dakisolatie aangebracht wordt bij het vervangen van een dak. Hiermee bespaart u niet alleen op de energiekosten maar ook de kosten voor de dakrenovatie.
Op de homepage leest u meer wat wij als loodgietersantwerpen.be kunnen doen op gebied van dakwerk.

Call Now Button