Heeft u een lek? Dan kan u baat hebben bij het inhuren van een professional om lekdetectie uit te voeren. Op die manier kunt u doelgericht herstellingen laten uitvoeren voor uw muur aangetast wordt of er schimmelvorming ontstaat. In deze blog gaan wij dieper in op de vraag wat is lekdetectie, hoe werkt lekdetectie werkt en wanneer is lekdetectie nodig?

Wat betekent lekdetectie?

Vraag je je af wat lekdetectie betekent? Lekdetectie is – zoals de naam al doet vermoeden, het opsporen en detecteren van lekken. Lekdetectie wordt over het algemeen uitgevoerd wanneer er zicht vochtplekken op de muur vormen of wanneer men water opmerkt op de grond, langs de radiator of in de kelder.

Hoe werkt lekdetectie?

Oké, nu hebt u antwoord gekregen op de vraag wat is lekdetectie, maar hoe werkt het eigenlijk? Lekken kan men op enkele verschillende manieren opsporen. De meest gebruikte en veel voorkomende manieren zijn lekdetectie;

Via infraroodcamera

Bij lekdetectie met een infraroodcamera of warmtecamera gaat men met een warmtecamera op zoek naar lekkages. Men gebruikt de warmtecamera om de muur te scannen. Indien een stuk van de muur behoorlijk kouder is dan kan dit wijzen op een lek. Op deze plek zal het lekkende water de muur namelijk afkoelen.

Via geluidsgolven

Men kan eveneens geluidsgolven gebruiken om lekken te detecteren. Met ultrasone machines kan men bepalen waar het lek zich bevindt omdat een vochtige plek de geluidsgolven andere reflecteert dan een droge plek.

Via vochtmeting

Bij lekdetectie via vochtmeting gaat men een vochtmeter in tegen de getroffen muur zetten. Op die manier kan men zoeken naar de plek met de grootste vochtigheidsgraad. Hier zal naar grote waarschijnlijkheid het lek zitten.

Via druktest

Bij een lekdetectie via druktest zal men de druk in het water op de leidingen opvoeren waarna men de druk weer naar de normale stand brengt. Wanneer de druk in de leidingen niet constant blijft dan zal er een lek zitten in de leidingen.

Wanneer is lekdetectie nodig?

Maar wanneer zal u nu een professionele loodgieter moeten bellen om lekdetectie bij u te komen uitvoeren? U kan een lekdetectie specialist inhuren indien u vermoedt een lek te hebben wanneer u denkt aan:

  • Een lek aan uw CV
  • Een lek in uw geven
  • Een lek in uw plafond
  • Een lek in uw toilet
  • Een lek in de vloer
  • Een lek in de riolerings- of afvoerpijpen

Hieronder geven wij alvast enkele uitgewerkte voorbeelden van wanneer u het best lekdetectie inroept:

1.     Wanneer u een plas water opmerkt aan de radiator

Wanneer u een plas water opmerkt aan uw radiator of uw boiler is het en goed idee om een lekdetectiespecialist in te roepen. De meeste lekdetectie specialisten zijn loodgieters die u meteen uit de nood kunnen helpen. Een plas water aan de radiator of boiler kan namelijk duiden om een te hoge druk in de leidingen of op een fout in de boiler. Indien dit niet snel opgelost wordt kan dit leiden tot grotere problemen en in het slechtste geval zal u na het niet behandelen van een lek een nieuwe boiler moeten plaatsen.

2.     Wanneer u vochtvlekken opmerkt op uw muren

Vochtvlekken opmerken in de muren is nooit een goed teken. Dit kan namelijk duiden op een lekke waterleiding, maar ook op een lek dak of een lekke gevel. Wanneer u vochtvlekken opmerkt op de muren is het van belang dat u zo snel mogelijk een lekdetectiespecialist opbelt. Vocht kan namelijk de muren aantasten en is een broeihaard voor schimmels indien dit onbehandeld blijft.

3.     Wanneer er rioollucht in huis hangt

Hangen er opeens vieze luchtjes bij u in huis? Ruikt u vaak een rioollicht in de keuken of woonkamer? U kan een lek hebben in het riool dat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Wanneer er een rioollicht bij u in huis hangt belt u best een lekdetectiespecialist. De rioollucht zal namelijk enkel erger worden en kan heel wat ongedierte zoals vliegen aantrekken.

Wanneer hebt u geen lekdetectie nodig?

Over het algemene zijn er niet veel instanties waarbij het niet aan te raden is om een lekdetectiespecialist in te roepen. Wanneer u er echter zeker van bent dat het vocht niet door een lek veroorzaakt wordt – denk bij voorbeeld aan optrekkend vocht of vocht dat veroorzaakt wordt door een lek in het dak, dan roept u best een vochtspecialist of dakdekker in. Een vochtspecialist kan uw muren namelijk behandelen om zo het vocht te stoppen. In 99% van de andere gevallen is het echter slim om direct een specialist in te roepen.

Conclusie

Antwoord op de vraag: wat is lekdetectie? Lekdetectie is een van de eerste stappen die u hoeft te nemen indien u vermoedt een lek te hebben. Merkt u bijvoorbeeld vochtvlekken op de muur op, lekt uw CV of hangt er een rioollucht in huis? Dan contacteert u zo snel mogelijk snel mogelijk een lekdetectie specialist zoals de Antwerpse loodgieters voor Lekdetectie. Op die manier kunt u het lek makkelijk en snel laten maken en ergere schade aan uw woning of CV voorkomen.

Call Now Button